På vinterhalvåret lever vi i Sverige i mörker. Runt jul och årsskiftet, och främst i norra delarna av landet, får vi knappt något dagsljus över huvud taget.

Detta, tillsammans med ibland bristande vägbelysning och hala gator, kan innebära fara. Mörkret är inte bara uttröttande och deprimerande för många, utan faktiskt riktigt läskigt.

Vad går att göra?

Det finns många sätt att förbättra och förstärka belysningen på ditt fordon. För det första är det värt att se till att lysena är hela och för det andra måste de vara rena. Om det har snöat måste du borsta av lysena ordentligt och helst med skrapa, då ett tunt islager kan påverka ljusnivån lika mycket som snön.

Ytterligare belysning finns även att köpa som kompletterar de redan befintliga lysena på bilen. Här finns det både mindre runda sådana, och avlånga lister som kan fästas på bilens framsida. Om du vill läsa mer om de alternativ som finns kan du klicka vidare här.

Också cykellysen, pannlampor och ficklampor kan vara bra att införskaffa sig inför vintern, om du ska cykla eller promenera något. Bilister har ett ansvar att se bra, men cyklister och fotgängare har ett lika stort ansvar att synas.

Kom ihåg mörkrets baksidor och köp hjälpsamma lysen redan idag!